Städtips

lär dig rengöra möbler och möbelklädsel

Rengöra möbler – Återuppliva dina möbler med dessa rengöringstips

Alla använder möbler i sina hem, kontor eller affärslokaler för att möblera de ytorna. När möblerna är nya attraherar de människor eftersom de är färgglada och rena men allt eftersom tiden går så förlorar de sin färg och blir tråkiga. Många människor försöker hitta den enklaste, billigaste och snabbaste metoden för att rengöra möbler. Oavsett om det gäller rengörings sin soffa, matta eller andra beklädda möbler, vilket faktiskt sällan blir den billigaste eller mest effektiva lösningen då det riskerar att skada möbeln.

Olika möbler behöver behandlas olika eftersom deras tyger, material och storlek varierar. Varje typ av tyg behöver en särskild form av rengöring eftersom inte alla tyger tål vatten och såpa. Vissa av dem kräver kemtvätt eller kan bara rengöras med dammsugning. Det finns fyra sorters rengöringskoder som står på klistermärket på klädseln.

4 rengöringskoder för möbelklädsel

””W” – Står för ”water” och innebär rengöring med vatten. Du behöver alltså inte oroa dig för vatten på denna möbeln.

”S” – Står för ”solvents only” och betyder att de enbart kan rengöras med kemtvätt. Om du använder vatten kan du förstöra dem.

”S/W” – Står för ”Dry foam” och betyder att de är säkrare än de som bara har S men du bör undvika vatten när du rengör den.

”X” – Står för ”vacuum only” och betyder att du enbart kan rengöras med dammsugning. Det är en sällsynt kod och du rekommenderas inte att försöka rengöra denna typ själv.

Rengöra möbler på djupet

Om du inte kan hitta dessa koder på din produkt eller klädsel så bör du inte försöka att rengöra dem på egen hand. Soffor och andra möbler är ofta stora och klumpiga vilket gör det svårt att flytta på dem och rengöra ytorna under dem. Det är också rekommenderat att rengöra dem på djupet eftersom mögel, bakterier och baciller kan fastna djupt nere i tyget och kan bli en ledande orsak till spridningen av sjukdomar i ditt hem.  Här behöver du ta hjälp av experter som kan göra detta på rätt sätt.

Anlita professionella städare

Anlita professionella städare för att rengöra din soffa och andra beklädda möbler. En rekommenderad städfirma i Arboga använder de bästa och senaste maskinerna så som ångrengörare och varmvattenmaskiner för att ta bort fläckar, smuts, mögel, baciller etc. från mattor, soffor och annan klädsel. Eftersom de är professionella och experter inom sitt område så vet de hur de skall rengöra olika tyger på rätt sätt utan att skada dem. De tar sin tid för att leverera ett så bra slutresultat som möjligt.

städa din hyreslägenhet som ett proffs

Så städar du professionellt din hyreslägenhet

Jag har fjorton års erfarenhet med att städa hem och lägenheter och jag kan säga dig att det är något som jag verkligen gillat att göra. För sex månader sedan så gav jag upp min fysiska städning på plats, för att istället koncentrera mig helt på att driva min franchisekedja av städfirmor.

Städfirma som franchise

När jag startade mitt städföretag i Arboga för femton år sedan så var den största utmaningen jag hade att kunna säkerhetsställa att alla våra franchisefirmor utförde ett städjobb av hög KVALITÉ vid varje städtillfälle.

Det är inte svårt att städa utan sanningen är den att alla kan göra det om de vill, det är avslutet på städningen som skiljer agnarna från vetet.

Oavsett om du är en hyresvärd, bostadsförmedlare, vaktmästare eller hyresgäst så kommer du hela tiden behöva bestämma dig över det bästa sättet att städa din yta.

Låt oss börja – uppenbarligen är den första möjligheten och det minst fysiskt krävande sättet att betala någon annan för att göra arbetet. Det kan kosta dig 3000 kronor till 10000 kronor beroende på storleken på hemmet. Men fördelen är att det kommer att låta dig koncentrera sig på att flytta. Det viktiga är att du måste se till att städjobbet kommer med garanti så att du kan få din depositionsavgift tillbaka.

En hyresvärd ska kunna känna sig säker på att städningen utförs på rätt sätt och att lägenheten står redo för nästa hyresgäst.

Det andra sättet är att be vänner och familj göra det. Men se upp! Så länge de inte har erfarenhet av flyttstäd så bör du dubbelkolla arbetet.

Det tredje sättet är att göra et själv. Glöm detta om du redan är trött från själva flytten. Men om du har följt en god planering så kan du ha städat mesta delen av ditt hem innan själva flyttdagen.

Överväg att göra det på detta sätt. När du packar vill du inte börja bara en vecka innan du flyttar, eller hur? Om du börjar packa 4-6 veckor innan du faktiskt flyttar så kan du då börja med flyttstädet samtidigt. Till exempel; hur skulle det vara om du började med rengöringen av fönstren genom att rengöra fönsterblecken och packa ner sakerna på dem i lådorna först?

KOM IHÅG – en flytt är ett utmärkt tillfälle att rensa bort saker du inte behöver och städa

Hur rengör man då fönster? Det är lätt. Ta en hink med vatten och droppa i en liten droppe bilschampo i det. Tvätta bort smutsen från fönstret med detta och en biltvättsvamp och dra sedan av med en billig plastskrapa och jobbet är klart. Du kan göra detta både på utsidan och insidan av fönstret. Jag kallar fönster för ”hemmets ögon” och de utgör en stor skillnad om de är rena när hemmet besiktas.

Hur gör man när man packar ner alla saker från skåpen? Jo man städar där och då. Tvätta av alla hyllor med ett naturligt rengöringsmedel som är bra för dig och för miljön samtidigt. Torka av hyllorna sedan med ett sämskskinn eller trasa.

Andra områden som behöver lite fokus är ugnen/spisen, våtutrymmen och självfallet heltäckningsmattor och golv. I normala fall måste du nog anlita en professionell firma för att tvätta din heltäckningsmatta. Ta in minst tre offerter för att se till att de inte tänker fakturera dig ett överpris och se till att jobbet de utför kommer med kvalitetsgaranti.

tänk på säkerheten när du ska rengöra hängrännor

Professionella rengöringstips för dina hängrännor på huset

Att rengöra hängrännor är en farlig och svår uppgift. Det är tidskrävande och otrevligt. Tyvärr så skjuter de flesta på att rengöra dem så länge att problem uppstår. I verkligheten så borde dina hängrännor rengöras minst två gånger per år, en gång i början på våren för att ta bort allt smuts och skräp som samlats där under vinter, och ännu viktigare en gång på senhösten. Det är oerhört viktigt att verkligen städa ur sina hängrännor på denna tid av året för att få bort alla fallna löv och andra saker som kan ha samlats där innan regnet och snön kommer.

Rengöringstips och tricks för hängrännor

Det är av största vikt att man alltid är oerhört försiktig då man rengör sina hängrännor, för kom ihåg att det är en potentiell farlig aktivitet.

Precis som med alla andra hushållssysslor i hemmet så är det bra att ha allt material man kan tänkas behöva för rengöringen hemma innan man börjar. De saker du kan behöva för att riktigt rengöra dina hängrännor inkluderar en stege, ett par kraftiga arbetshandskar, en hink med krok, en skopa för ändamålet och en vattenslang. Men du kan också rengöra dina hängrännor med alternativa ”verktyg”. Detta kommer att beskrivas längre ned.

Det första steget i att rengöra sina hängrännor är att komma åt dem alla. Jag kan inte understryka mer hur viktigt det är att du kommer ihåg att vara försiktig, och ta alla säkerhetsåtgärder som krävs. Det finns många fall av husägare som inte använt sin stege på rätt sätt som lett till döden. Hängrännorna i sig själva är inte stadiga och kan ibland sitta lite lösa. Se till att du använder en riktig och stadig stege. Luta inte stegen mot hängrännorna. Om man har hängrännor av aluminium så kan de ofta bucklas av vikten av en person som klättrar upp för stegen. Men det absolut viktigaste säkerhetstipset för användning av en stege är att se till att basen står på stadig mark. En bra regel är för varje 120 cm som din stege är lång så bör basen av stegen stå 30 cm från huset. En annan säkerhetsåtgärd att tänka på, är att alltid ha ansiktet vänt framåt då man klättrar upp och ned på stegen, och alltid hålla i med minst en hand.

Innan du börjar att klättra upp för stegen så samla ihop allt material på ett sådant sätt att du kan få med dig det upp på stegen. Det fungerar bra att ta på sig handskarna, lägga skopan och kroken i den tomma hinken och sedan hänga den över armen, så att du fortfarande kan använda båda händerna när du klättrar. När du väl kommit upp så placera kroken på en av stegavsatserna framför dig och häng på hinken så att du lätt kan nå den. Nu är tiden äntligen kommen att på riktigt få bort allt skräp ur dina hängrännor.

Använd ett par rejäla handskar

Handskar är en väldigt viktig säkerhetsdetalj. Det finns många vassa kanter på hängrännor av aluminium och dessutom så vet man ju aldrig vad man kan hitta i sina hängrännor efter man låtit dem samla på sig skräp under en längre tid. Du vill nog inte ta på mögel eller skräp potentiellt fulla av bakterier med dina bara händer.

Nu är du redo att börja med den verkliga processen av att rengöra dina hängrännor. Om du använder en skopa skapad för ändamålet så kommer du inte bara lyckas få bort mer skräp i varje svep, utan du kommer också att nå längre och på så sätt inte behöva flytta din stege lika ofta. Effektiviteten på rengöringen kommer att bli högre och du bli klar fortare om du använder dig av en sådan skopa. Men många gånger så har man inte en sådan skopa hemma och måste använda händerna. Du får då bort mindre skärp åt gången, och det är då än mer viktigt att du använder ett par riktigt kraftiga arbetshandskar för att skydda dina händer från farliga föremål som kan ha landat i dina hängrännor.

Att rengöra sina hängrännor kräver många vändor upp och ned för stegen och förflyttning av den, samt att du ofta måste tömma din hink. När du väl fått bort allt skräp från hängrännorna så är det dags att testa dem med hjälp av din trädgårdsslang. En slutgiltig och ordentlig ursköljning med slangen är a och o. Det är mycket viktigt att testa hela hängrännesystemet för att se till att det inte finns några stopp kvar någonstans, särskilt i dem som sitter vertikalt. Börja på en ände av systemet och sätt på vattnet. Se till att lutningen på hängrännorna är kraftig så att det inte blidas några vattenansamlingar. Du vill få till en jämn ström mot stuprännorna utan stopp. Det du sedan måste kontrollera är att vattnet kommer ut nere i stuprännorna på marken, med samma hastighet som det rinner in. Om vattnet bara sipprar ut eller inte rinner ut alls så vet du att du har ett stopp någonstans i den rännan.

Återigen så är det oerhört viktig att du tar det väldigt försiktig i detta sista skede också. Se till att allt ditt material är borttaget från stegen så att din slang inte fastnar i eller runt dem. Att hantera en vattenslang då man står på en stege kan vara svårt, så se till att du alltid håller i stegen med minst en hand och luta dig aldrig bort från den. Se till att slangen inte fastnar mellan dina fötter eller hamnar i vägen då du klättrar upp och ned för stegen. En annan potentiell säkerhetsrisk att ha i åtanke är att stegen kommer att bli hal när den blir blöt. Varje gång du lägger till vatten i en aktivitet i hemmet så blir den farligare. Var extra försiktig med var du sätter fötterna och håll i dig ordentligt när du klättrar upp eller ned för den våta stegen.

Lycka till och ta det försiktigt! – Städpersonalen på Flyttstädning Arboga