tänk på säkerheten när du ska rengöra hängrännor

Professionella rengöringstips för dina hängrännor på huset

Att rengöra hängrännor är en farlig och svår uppgift. Det är tidskrävande och otrevligt. Tyvärr så skjuter de flesta på att rengöra dem så länge att problem uppstår. I verkligheten så borde dina hängrännor rengöras minst två gånger per år, en gång i början på våren för att ta bort allt smuts och skräp som samlats där under vinter, och ännu viktigare en gång på senhösten. Det är oerhört viktigt att verkligen städa ur sina hängrännor på denna tid av året för att få bort alla fallna löv och andra saker som kan ha samlats där innan regnet och snön kommer.

Rengöringstips och tricks för hängrännor

Det är av största vikt att man alltid är oerhört försiktig då man rengör sina hängrännor, för kom ihåg att det är en potentiell farlig aktivitet.

Precis som med alla andra hushållssysslor i hemmet så är det bra att ha allt material man kan tänkas behöva för rengöringen hemma innan man börjar. De saker du kan behöva för att riktigt rengöra dina hängrännor inkluderar en stege, ett par kraftiga arbetshandskar, en hink med krok, en skopa för ändamålet och en vattenslang. Men du kan också rengöra dina hängrännor med alternativa ”verktyg”. Detta kommer att beskrivas längre ned.

Det första steget i att rengöra sina hängrännor är att komma åt dem alla. Jag kan inte understryka mer hur viktigt det är att du kommer ihåg att vara försiktig, och ta alla säkerhetsåtgärder som krävs. Det finns många fall av husägare som inte använt sin stege på rätt sätt som lett till döden. Hängrännorna i sig själva är inte stadiga och kan ibland sitta lite lösa. Se till att du använder en riktig och stadig stege. Luta inte stegen mot hängrännorna. Om man har hängrännor av aluminium så kan de ofta bucklas av vikten av en person som klättrar upp för stegen. Men det absolut viktigaste säkerhetstipset för användning av en stege är att se till att basen står på stadig mark. En bra regel är för varje 120 cm som din stege är lång så bör basen av stegen stå 30 cm från huset. En annan säkerhetsåtgärd att tänka på, är att alltid ha ansiktet vänt framåt då man klättrar upp och ned på stegen, och alltid hålla i med minst en hand.

Innan du börjar att klättra upp för stegen så samla ihop allt material på ett sådant sätt att du kan få med dig det upp på stegen. Det fungerar bra att ta på sig handskarna, lägga skopan och kroken i den tomma hinken och sedan hänga den över armen, så att du fortfarande kan använda båda händerna när du klättrar. När du väl kommit upp så placera kroken på en av stegavsatserna framför dig och häng på hinken så att du lätt kan nå den. Nu är tiden äntligen kommen att på riktigt få bort allt skräp ur dina hängrännor.

Använd ett par rejäla handskar

Handskar är en väldigt viktig säkerhetsdetalj. Det finns många vassa kanter på hängrännor av aluminium och dessutom så vet man ju aldrig vad man kan hitta i sina hängrännor efter man låtit dem samla på sig skräp under en längre tid. Du vill nog inte ta på mögel eller skräp potentiellt fulla av bakterier med dina bara händer.

Nu är du redo att börja med den verkliga processen av att rengöra dina hängrännor. Om du använder en skopa skapad för ändamålet så kommer du inte bara lyckas få bort mer skräp i varje svep, utan du kommer också att nå längre och på så sätt inte behöva flytta din stege lika ofta. Effektiviteten på rengöringen kommer att bli högre och du bli klar fortare om du använder dig av en sådan skopa. Men många gånger så har man inte en sådan skopa hemma och måste använda händerna. Du får då bort mindre skärp åt gången, och det är då än mer viktigt att du använder ett par riktigt kraftiga arbetshandskar för att skydda dina händer från farliga föremål som kan ha landat i dina hängrännor.

Att rengöra sina hängrännor kräver många vändor upp och ned för stegen och förflyttning av den, samt att du ofta måste tömma din hink. När du väl fått bort allt skräp från hängrännorna så är det dags att testa dem med hjälp av din trädgårdsslang. En slutgiltig och ordentlig ursköljning med slangen är a och o. Det är mycket viktigt att testa hela hängrännesystemet för att se till att det inte finns några stopp kvar någonstans, särskilt i dem som sitter vertikalt. Börja på en ände av systemet och sätt på vattnet. Se till att lutningen på hängrännorna är kraftig så att det inte blidas några vattenansamlingar. Du vill få till en jämn ström mot stuprännorna utan stopp. Det du sedan måste kontrollera är att vattnet kommer ut nere i stuprännorna på marken, med samma hastighet som det rinner in. Om vattnet bara sipprar ut eller inte rinner ut alls så vet du att du har ett stopp någonstans i den rännan.

Återigen så är det oerhört viktig att du tar det väldigt försiktig i detta sista skede också. Se till att allt ditt material är borttaget från stegen så att din slang inte fastnar i eller runt dem. Att hantera en vattenslang då man står på en stege kan vara svårt, så se till att du alltid håller i stegen med minst en hand och luta dig aldrig bort från den. Se till att slangen inte fastnar mellan dina fötter eller hamnar i vägen då du klättrar upp och ned för stegen. En annan potentiell säkerhetsrisk att ha i åtanke är att stegen kommer att bli hal när den blir blöt. Varje gång du lägger till vatten i en aktivitet i hemmet så blir den farligare. Var extra försiktig med var du sätter fötterna och håll i dig ordentligt när du klättrar upp eller ned för den våta stegen.

Lycka till och ta det försiktigt! – Städpersonalen på Flyttstädning Arboga